Xbox Gaming | Football Manager 2022 Xbox Edition - Review (2022)

Table of Contents
Conclusie Score: 80/100 FAQs Videos

Het is geen geheim meer dat ik een fan ben van het spelletje. Voetbal heb ik het dan over. Er zijn jaren dat ik wat fanatieker ben dan andere jaren, maar mijn favoriete clubje volg ik toch altijd wel op de voet, zeker nu ze in de Champions League hoge ogen gooien. Ja, I know, de competitie schijnt een probleem te zijn tegen clubs als Heracles Almelo en Go Ahead Eagles...

Dat had ik beter kunnen doen dan Ten Hag, is één van de eerste gedachtes die in mij opkomt. Of het in real life zo is, ik betwijfel het. Maar in Football Manager 2022 doe ik ook dit jaar weer een poging om de voetbalmanager in mij naar boven te halen.

Xbox Gaming | Football Manager 2022 Xbox Edition - Review (1)

Wie denkt aan voetbalgames, denkt waarschijnlijk in eerste instantie aan FIFA. FIFA 22, de nieuwste titel in de gameserie van EA, is flitsend en hip en heeft zijn focus gelegd op het veldspel, hoewel je natuurlijk ook als manager een carrière kunt opbouwen.

In Football Manager 2022 is dat wel anders. Daar gaat het echt om de big data. Alle details die er toe doen om een voetbalclub te managen. Cijfers, statistieken, voorbereiding, tactiek, communicatie, teamdynamiek en nog veel meer. Er komt stiekem een hoop bij kijken. Het is intrigerend en soms overweldigend tegelijk. Want wat maakt je nou een goede manager? Als je ploeg resultaat behaalt natuurlijk. Maar er moeten ook centen in het laadje komen. Spelers moeten niet te veel risico lopen op blessures. Hoe hou je dat allemaal tegelijk in de gaten? Wat is de sleutel tot succes?

(Video) FOOTBALL MANAGER 2022 XBOX Edition | First Look & Review of FM22 on Xbox Game Pass

Als je nieuw bent in het Football Manager genre, dan bestaat er een kans dat je behoorlijk overrompeld wordt door alle teksten en cijfertjes. Je scherm staat er vol mee, dus je bent de eerste tijd echt bezig te begrijpen waar je wat kunt vinden en wat je er allemaal mee kunt. Van skills, tot resultaten, tot transferbedragen, inkomsten en uitgaven. Je kunt tot in het detail mierenneuken over alle kleine aspecten die belangrijk zijn voor de club.

De hoeveelheid data die er in deze game is verwerkt is daarmee ongelofelijk groot te noemen. Het is echt bizar hoe dit is opgebouwd. Het is echt de core business van deze game en dat staat wel als een huis. Als je het lekker vindt om met deze cijfertjes en teksten te zoeken naar de speld in de hooiberg die jouw team als een geoliede machine op het veld zet, dan kun je jezelf er uren en uren in verliezen.

Xbox Gaming | Football Manager 2022 Xbox Edition - Review (3)
(Video) Football Manager 2022 XBOX Edition Gameplay & First Impressions | FM22 XBOX Review

Ook wat betreft gamemodes, heb je behoorlijk wat opties, hoewel je dat op voorhand misschien niet zou denken bij een simulatiegame als deze. Wat ik wel leuk gedaan vind, is dat je er voor kunt kiezen om je eigen club op te zetten en daarmee succes na te jagen. Ik moet zeggen dat het één van de aantrekkelijkste opties is, zeker omdat niet alle licenties van bestaande clubs in het spel zitten. Van sommige clubs kloppen de namen niet, andere clubs hebben afwijkende batches.

Als het dan toch niet is zoals in het echte leven, dan kun je dus net zo goed je eigen club vanaf de grond af aan opbouwen. Hier komt natuurlijk wel wat meer instellen bij kijken, voordat je echt aan de slag kunt. Mocht je liever online op zoek gaan naar de cup met de grote oren, dan kun je dat ook nog in verschillende gamemodes doen. Je kunt jouw team tegen een ander online team laten strijden, of je fantasie de vrije loop laten in Fantasy Draft.

Er zijn zelfs enkele custimization opties in de game verwerkt voor de managers. Nou moet ik zeggen dat ik er grafisch absoluut niet van onder de indruk ben, maar toch levert dit ook behoorlijk wat keuzes op. Zo kun je een eigen outfit aan doen en de kleuren ervan aanpassen, een bril opzetten, je kapsel en huidkleur aanpassen en ja, je kunt er zelfs voor kiezen om een vrouwelijke manager te creëren. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar dit is niet de hoofdmoot van de game. Het voelt als aardige extra's, meer niet.

Ik benoemde zojuist al dat FIFA 22 een heel anders soort game is, waarbij je zelf als speler of team een wedstrijd kunt spelen, terwijl je daarnaast een hoop zaken kunt managen. In Football Manager 2022 kun je geen wedstrijden zelf spelen. Het enige wat je kunt, is de hoogtepunten uit de game bekijken en deze beïnvloeden door spelers te wisselen, tactiek aan te passen, de teamspirit te wijzigen of vanaf de kant kreten het veld op te roepen. Degenen die bloedfanatiek zijn aan de zijlijn, zullen zichzelf betrappen op het feit dat ze daadwerkelijk hun team vanaf de bank instructies toeschreeuwen.

(Video) FM22 Xbox vs FM22 - Which Version Should You Play? | Football Manager 2022 XBOX Game Pass Overview

Xbox Gaming | Football Manager 2022 Xbox Edition - Review (5)

Football Manager 2022 Xbox Edition is overduidelijk een console versie. Daarnaast is er ook Football Manager 2022 uitgekomen voor PC en bestaat er een mobiele versie. Als ik kijk naar de controls, dan denk ik dat je er beter voor kunt kiezen om deze game op PC te spelen, wanneer je de mogelijkheid hebt.

De besturing is voor mij persoonlijkheid regelmatig een bron van frustratie geweest namelijk. Naast het feit dat de knopkeuzes niet altijd even logisch aanvoelen (de RT-knop wordt veel gebruikt waar ik de A-knop veel natuurlijker en logischer had gevonden), is de linkerstick ingezet als een soort computermuis. Je beweegt daarmee vrij over het scherm om opties en menu's te selecteren. De gevoeligheid van je stick is daarin essentieel, maar toch kwam het regelmatig voor dat ik te ver doorschoot of het ontzettend vertraagde. Niet ideaal dus.

Ik benoemde al dat ik niet echt onder de indruk was van hoe bijvoorbeeld de managers in het customization menu grafisch zijn verwerkt. Ook de hoogtepunten die je van een wedstrijd te zien krijgt, zijn niet echt meer van deze tijd. Er is ten opzichte van Football Manager 2021 wel gebruik gemaakt van een nieuwe engine en dat verschil is duidelijk merkbaar. De spelers lijken niet meer op een vreemde manier 3D gemaakt, maar het ziet er iets natuurlijker uit. Een goede verbetering dus, hoewel ik persoonlijk van mening ben dat áls je de optie aanbiedt om op deze manier hoogtepunten live op het veld te tonen, je er ook voor moet kiezen om er nog meer aandacht en liefde aan te schenken en het wat mooier kunt oppoetsen.

Ook geluidstechnisch is het geen hoogstandje. Hoewel dat misschien niet voor iedereen even belangrijk is, kan het best wel storend zijn als dat voor jou wel een essentieel onderdeel is van je game-ervaring.

Xbox Gaming | Football Manager 2022 Xbox Edition - Review (7)

Conclusie

Football Manager 2022 Xbox Edition heeft meerdere gezichten. Door veel games zal de vergelijking met games als FIFA opgaan, maar dat is niet helemaal eerlijk en ook niet terecht. Want waar FIFA staat voor het flitsende, dynamische veldspel, draait Football Manager 2022 veel meer om de big data en het managen van een voetbalclub. Dat laatste is behoorlijk goed uitgewerkt. Je hebt ontzettend veel data tot je beschikking om de beste talenten te scouten, resultaten neer te zetten op het veld en je club financieel gezond te houden. Daarvoor verdient de ontwikkelaar alle complimenten.

Technisch gezien probeert de game misschien wat veel en verschiet het zijn kruit op vlakken die niet tot zijn sterkste punt behoren. De customization opties zijn leuk en aardig, maar grafisch is het niet passend bij deze tijd. Hetzelfde geldt voor de uitwerking van de hoogtepunten in een wedstrijd. Toch wil ik de game hier niet te streng op beoordelen. Het blijft namelijk de beste voetbalsimulatie managementgame die er op de markt is. Zolang je van te voren de juiste verwachting hebt bij deze game, word je niet teleurgesteld. Twijfel je? Dat is niet nodig, want Football Manager 2022 is gratis te spelen via een Xbox Game Pass abonnement. Dat geldt voor zowel de Xbox Edition als de PC versie, die beschikbaar is met een Xbox Game Pass Ultimate abonnement.

(Video) Game Pass in Review #21: Football Manager 2022 Xbox Edition

Score: 80/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

FAQs

What is the difference between Football Manager 2022 and Football Manager 2022 Xbox? ›

Modelled on Touch, the Xbox Edition is streamlined for faster play and fully optimised for console play. Stripped-back and simplified for speedier seasons, with a focus on the managerial essentials.

Should I buy Football Manager 2022 now? ›

Football Manager 2022 is the absolute best game in the series, adding great new features to already solid foundations. The likes of the Data Hub and Staff Meetings may not alter the fundamentals of the game, but they do help to heighten the immersion while also making some quality-of-life improvements.

What is the difference between football manager and Xbox edition? ›

FM Console is definitely lighter than the full version, but also far, far closer to it than ever before. In brief, it feels like the main, PC Football Manager game was the starting point here, with things tweaked to fit into a console-style user experience, as opposed to being built from the Mobile version outwards.

Is football manager good on console? ›

Conclusion. Football Manager 2023 Console is a great experience on Xbox once again this year. A meaningfully improved UI helps with navigation and overall accessibility, while the addition of Team Talks along with UEFA Champions League and Europa League branding are welcome new features.

Is Football Manager any good on Xbox? ›

In Conclusion

Football Manager smashes it year after year. Consistently ticking off every box in the genre, always improving and excelling. If you've never played a game in the series and are a fan of football, then there is no better time to give this a go.

Is FM22 on Xbox the full game? ›

Football Manager 2022 Xbox Edition is available with both Xbox Game Pass for PC and Game Pass for Console, allowing you to master the managerial essentials on the platform that suits you.

Which is the best Football Manager version? ›

Despite incremental upgrades, FM 2022 retains the addictive gameplay for which the franchise is famed. If you are a football fan, this is one game you should definitely buy.

Can you play Football Manager 2022 offline? ›

While offline you'll be able to access Versus Mode, set up and play a competition against either the AI or a local hotseat manager.

Is FM better than FIFA? ›

Let's be clear on something: when it comes to simply being a 'manager' in the debate of Football Manager vs FIFA, FM wins without contest. The game is far more in-depth, has a much bigger database, and is tactically more flexible. Unlike FIFA, you simulate games, you don't actually play as the players.

Is FM22 the same on Xbox? ›

Tailored to work across the Xbox ecosystem, FM22 Xbox maximises the responsiveness of the Xbox Controller and harnesses the power of Play Anywhere technology, allowing you to transfer your progress between your console and Windows 10 PC using the same Xbox Live profile.

What is the most realistic Football Manager game? ›

PES CLUB MANAGER is a free game for Android and iOS that simulates soccer game in your mobile. You can enjoy realistic gameplay with the solo mode or online with players worldwide, and also manage the whole team.

Is Football Manager 2022 free on Xbox? ›

Once you've registered for a free account, the process to access FM22 for free is the same as above. Xbox Live Gold subscribers should go to the 'Games With Gold' page where they will find further details on how to access FM22 Xbox.

Which console is best for sports games? ›

For fans of first-person shooters, racing games, sports series, and simulation titles, the Xbox is the console to pick. With stunning titles like Forza Horizon 5, Microsoft Flight Simulator, all the popular sports franchises, and heavy-hitter Halo Infinite, fans of these genres will be happy with Xbox's game library.

Do you need a disc for Football Manager? ›

It means Football Manager 2023 will be available across PC (Steam, Epic, Microsoft Store), Mac, Xbox consoles, PlayStation 5, mobile (iOS and Android), and Nintendo Switch (the Touch version of the game). The game will be sold as a physical copy, but this will not include a disc.

Do you need a disc to play Football Manager? ›

No game disc included or required. No game takes you closer to the dream of being a real Football Manager. Football isn't just about winning - it's about overcoming the odds and earning your success.

Can you play fm22 without WIFI? ›

The game can be purchased as a boxed copy or a digital download, but both versions require online platform connectivity and an Internet connection.

What is the best Football Manager game 2022? ›

Below, are the top 5 football manager games:
  • Soccer Manager- Android and iOS. ...
  • Top Football Manager- Android and iOS. ...
  • Top Eleven Football Manager- Android and iOS. ...
  • PES Club Manager- Android and iOS. ...
  • Football Manager- Android, iOS, Windows, and Switch.
22 Mar 2022

Is Football Manager free on Xbox Game Pass? ›

That's right, yes, Football Manager 2023 will be on Xbox Game Pass once it releases on November 8.

How many seasons can you do on FM22 Xbox? ›

Watch out everybody, if you didn't know it already you can't play more than 30 seasons in this game, 30 is the max.

Do you need Xbox Live to play FM22? ›

+Offers in-app purchases. Online multiplayer on console requires Xbox subscription (sold separately).

Does FM22 Xbox have editor? ›

The Football Manager 2022 Editor is a powerful tool that allows the user to modify the FM22 database in a number of ways.

What is the latest version of Football Manager 2022? ›

Football Manager 2022 Xbox Edition was released on Xbox Game Pass, and Football Manager 2022 Mobile for iOS and Android on the same day. The streamlined version of the game titled Football Manager 2022 Touch was released exclusively for Nintendo Switch on 8 November 2021.

What's the difference between football manager Xbox and PC? ›

Whereas the PC version is designed for players to take their time between matches by scouting, implementing tactical changes, tweaking training, and more, the Xbox iteration is designed so managers can hop from match to match with very little interference.

Can FM22 be played offline? ›

The game will require internet access only to apply game updates or Steam's, or playing network games or use any of the uploading features to Steam's Workshop, that are in Football Manager.

Is FM22 worth buying? ›

That (very sports game-centric) caveat aside, FM22 is one of the best, recent series releases. This edition brings advanced analytics, noticeable upgrades to the match engine, and an attractive visual overhaul, all of which heightens the experience.

Is Football Manager 2022 free forever? ›

Once redeemed on Epic Games store, FM22 will be yours to keep forever. So it doesn't matter if you cancel the Prime Gaming subscription afterwards.

How long is FM22 free? ›

PLAY FOR FREE

You'll get six in-game months to find your feet in football management, which is approximately 10 hours game play. Progress made in the demo can be carried forward if you decide to upgrade at any time.

Is FM22 on Xbox Game Pass? ›

Football Manager 2022 and Football Manager 2022 Xbox Edition will be departing Xbox Game Pass and the Microsoft Store on Monday, 7th November.

Is Football Manager free with Gamepass? ›

Football Manager 2023 is out now. Fully out, that is, after weeks of being available as an early access beta. This also means it's now available via PC Game Pass, for those who want to stick their hand into management experimentally like a virtual Paul Scholes.

Videos

1. Football Manager 2022 Review - The Final Verdict
(GamingBolt)
2. Is Football Manager 2022 Good or Bad? - Xbox Review From A FIFA 22 Player
(Vapex Karma)
3. Football Manager 2022 Xbox Version on Xbox Cloud Gaming | Where's Our Touch Controls Xbox?
(Cloud Gaming Xtreme)
4. Football Manager 2022 Xbox Edition Gameplay (Xbox Series S)
(Nad Noddy)
5. FIRST LOOK of FM22 XBOX EDITION! | The Saviour Cometh Challenge | Football Manager 2022 Xbox Edition
(CaptainGoodspeed)
6. Como es Football Manager 2022 Xbox Edition? Vale la pena? #fm22xboxedition
(El rincón de Macfra)

Top Articles

Latest Posts

Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated: 11/09/2022

Views: 6645

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.